Rundt i Catalonien på egen hånd

Catalonien i det nordøstlige hjørne af Spanien er i udlandet især kendt for sin livlige hovedstad, Barcelona, og den flotte kystlinje Costa Brava. Her er der da også grundlag for adskillige uforglemmelige storby- og badeferier. Men du kan også opleve meget andet på en tur rundt i Catalonien på egen hånd. 

Vidste du for eksempel, at det også er i Catalonien, at du finder nogle af de mest anerkendte restauranter i verden? Her venter der dig med garanti gastronomiske oplevelser langt ud over det sædvanlige. Det er også i Catalonien, at du kan følge fredfyldte vandrestier op i Pyrenæerne eller slippe børnene løs i en af Europas mest populære forlystelsesparker.

5 attraktioner du skal opleve i Catalonien

Der er normalt gode flyforbindelser fra Danmark til både Barcelona og Girona lidt længere mod nord. Begge lufthavne er glimrende udgangspunkter for en rundrejse i Catalonien. Start eventuelt med nogle dages sightseeing i en af de to spændende byer inden du drager på eventyr i en lejebil. 

Gaudís mesterværker i Barcelona

Regionshovedstaden Barcelona, der er den næststørste by i Spanien, er berømt for de arkitektoniske mesterværker af Antoni Gaudí. Det inkluderer den spektakulære katedral Basílica de la Sagrada Família, som man efterhånden har bygget på i over 140 år. Katedralen er et imponerende syn, der selvom den måske aldrig bliver helt færdigt, står som et enestående vartegn for byen.

Katedralen er dog bare ét af mange smukke fingeraftryk Gaudí har sat på Barcelona. Du bør for eksempel også lægge vejen forbi Parc Güell og Casa Milà, der begge naturligvis også er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Udover arkitektur i verdensklasse kan du i Barcelona også glæde dig til slentreture ned ad den altid livlige rambla, hvor det vrimler med boder, kunst og små caféer. Sæt også gerne god tid af til at gå på opdagelse i de smalle gader i det gotiske kvarter og på det store, spændende marked La Boqueria.

Der er så mange ting at se og lave i Barcelona, at du sagtens kan bruge en uge uden at nå det hele. Kan du løsrive dig, venter der dig dog et væld af spændende oplevelser i resten af Catalonien. Du kan sågar have din base i regionshovedstaden og blot tage på udflugter.

Costa Bravas idylliske strande

Lægger du Barcelona bag dig og kører nordpå langs Middelhavet, når du efter en times tid Blanes. Denne kystby er kendt som indgangsporten til Costa Brava, der strækker sig nordpå op til den franske grænse.

Kendere af Spanien vil vide, at Costa Brava er en af landets mest naturskønne kyststrækning. Her finder du en betagende blanding af dramatiske, forrevne klipper og idylliske strande samt ikke mindst en perlerække af maleriske, hvidkalkede byer. Det er ikke underligt, at kunstnere som Dalí, Picasso og Marc Chagall i tidens løb fandt meget inspiration på rejser til dette betagende kystområde.

Den sorte madonna af Montserrat

Bevæger du dig i stedet ind i baglandet, kan det varmt anbefales at køre en tur op til Santa Maria de Montserrat. Klosterkirken huser en middelalderlig træskulptur af Jomfru Maria, den sorte madonna af Montserrat, som tiltrækker pilgrimme langvejs fra. Men også for ikke-troende er dette Benediktinerkloster en af de seværdigheder, der bør stå højt på ønskelisten over oplevelser på en rejse til Catalonien. Alene den fantastiske beliggenhed og den specielle atmosfære er besøget værd.

Montserrat er dog blot et af flere gamle klostre, du kan besøge i Catalonien. På den lille, naturskønne halvø Cap de Creus ligger for eksempel Monestir de Sant Pere de Rodes. Det er ganske vist forladt, men ligeledes utroligt stemningsfuldt.

Er du historisk interesseret, er det på en rejse til Catalonien også værd at prioritere en tur gennem Vall de Boí. Her finder du den største samling af romanske kirker i Europa, der er erklæret for verdensarv af UNESCO.

Vulkanerne ved La Garrotxa

Falder snakken på spanske vulkaner, tænker de fleste af os nok mest på De Kanariske Øer. Men faktisk kan du også på en rejse til Catalonien klatre på vulkaner. De er ganske vist ikke nær så store eller iøjnefaldende som for eksempel Teide på Tenerife, men det er alligevel en fascinerende naturoplevelse.

La Garrotxa, der ligger nord for Girona, er således et af de vigtigste vulkanområder i Europa. Det omfatter 40 inaktive vulkaner og 20 størknede lavastrømme. Det er ganske vist over 11.000 år siden her sidst var aktive udbrud, og med tiden er de små vulkaner blevet dækket af skov, som huser et rigt dyreliv. 

Der er talrige afmærkede vandreruter i området, som er en god mulighed for at udforske vulkanlandskabet, der nu er dækket af egeskove og frodige marker. Besøg også nogle af de charmerende landsbyer i området såsom hovedbyen Olot, der er kendt for sin spændende gastronomi.

Castell – Cataloniens mennesketårne

Catalanerne er et stolt folk, som gør en dyd ud af at holde gamle traditioner i hævd. Et nervepirrende eksempel på dette er de såkaldte Castellers. Disse mennesketårne blev oprindeligt bygget som afslutning på en folkedans, Ball de Valencians, i byen Valls nær Tarragona.

I dag konkurreres der i opbygningen af disse mennesketårne overalt i Catalonien i forbindelse med forskellige festivaler. Det kræver stærke skuldre og ikke så lidt vovemod at deltage i denne form for akrobatik. Ikke desto mindre er der både voksne og små børn med til at opbygge disse tårne, som kan bestå af op til 10 lag. 

Også hvis du ikke selv deltager, er det en uforglemmelig oplevelse at opleve stemningen blandt de mange lokale tilskuere, som går op den særprægede tradition med liv og sjæl. I løbet af året er der hundredvis af lokal festivaler rundt om i Catalonien, og ved mange af dem er Castellers et fast indslag.

Sådan kommer du rundt i Catalonien

Der er udmærkede bus- og togforbindelser til de fleste af de større byer i Catalonien. Både tog og busser er som regel punktlige og relativt billige. Vil du også let kunne komme omkring til byer og attraktioner, der ligger lidt afsides, kan det dog anbefales at booke en lejebil til rejsen. 

Catalonien er en forholdsvis lille region, som du i bil nemt kan rejse rundt i. Det tager således blot omkring tre timer at køre fra nord til syd, så du kan sagtens kombinere strandliv, naturoplevelser og byture i én ferie.

Især hvis du rejser med familien eller en anden gruppe, er billeje en mere komfortabel og fleksibel løsning. Så kan I helt frit vælge, hvornår I vil stoppe for at beundre en smuk udsigt eller udforske en seværdighed eller hyggelig by.

Find en billig rejse til Catalonien

Takket være den populære hovedstad, Barcelona, er Catalonien en af de mest besøgte af Spaniens regioner. Udover talrige flyruter direkte flyruter dertil fra Danmark, har adskillige rejsebureauer også Catalonien i deres program.

Søg efter billige rejser hos Solfaktor, hvor du nemt kan finde og sammenligne tilbud på rejser.