Quiz om Catalonien

Hvor meget ved du om Catalonien? I denne quiz bliver du præsenteret for ti spørgsmål om Catalonien, så du kan teste din viden i denne quiz om Catalonien.

1. Hvad hedder hovedstaden i Catalonien?

2. Hvornår blev Catalonien en del af Spanien?

3. Hvad er Catalonien kendt for?

4. Hvilke sprog taler de i Barcelona?

5. Hvor mange mennesker taler catalansk?

6. Hvor stammer det catalanske sprog fra?

7. I hvilke lande tales der catalansk?

8. Hvilken region hører Barcelona til?

9. Hvordan ser Cataloniens flag ud?

10. Hvor mange dage var Catalonien-regionen en selvstændig republik i 2017?

Svarene på de 10 spørgsmål:

1.       Hvad hedder hovedstaden i Catalonien?

Svar: Barcelona.

Barcelona er Spaniens næststørste by – næst efter Madrid, som er Spaniens hovedstad. Der bor flere end 1½ millioner mennesker i Barcelona. Byen er placeret på Spaniens nordøstlige kyst – lige ud til Det Baleariske Hav/Middelhavet.

Barcelona er et meget populært rejsemål. Her er et venligt klima året rundt, en venlig befolkning, mange ikoniske seværdigheder, et af verdens bedste fodboldhold og en dejlig badestrand. Det er en feriepakke, der passer mange.

2.       Hvornår blev Catalonien en del af Spanien?

Svar: I 1479.

Catalonien har været underlagt flere forskellige herskere i store dele af dets historie. I slutningen af 800-tallet blev det catalanske grevedynasti grundlagt, og området var selvstændigt indtil år 1137. Her blev det lagt sammen med kongeriget Aragonien.

I 1479 blev Catalonien optaget som en del af det samlede Spanien. Catalonien beholdt dog sin egen forfatning og parlament. De blev dog afskaffet i 1714.

I 1931-1936 fungerede Catalonien næsten selvstændigt. Under Franco i 1939-1975 blev Catalonien undertrykt, og det catalonske sprog blev forbudt.

I 1979 blev Catalonien en selvstyrende region.

3.       Hvad er Catalonien kendt for?

 Svar: FC Barcelona, industriproduktion og turisme.

Catalonien er et meget populært rejsemål. Hvert år strømmer turister til for at opleve det vidunderlige område. Her er lunt og roligt vejr, en venlig befolkning, vidunderligt mad, en pulserende storby og en dejlig stor badestrand. Alt sammen inden for rækkevidde.

For fodboldfans så trækker det lokale fodboldhold, FC Barcelona, bestemt også. At se det legendariske hold spille på deres hjemmestadion, Camp Nou, er mange fans største ønske.

Desuden er der mange historiske og kulturelle oplevelser i Catalonien.

Catalonien er et ret velhavende område. Det skyldes ikke mindst den store industriproduktion.

4.       Hvilke sprog taler de i Barcelona?

 Svar: Catalansk og spansk.

I Barcelona tales der spansk og catalansk. Det catalonske sprog er et romansk sprog, og det tales af omtrent 11,5 millioner mennesker. Det tales i dele af Frankrig, Italien, Andorra og i Catalonien i Spanien.

Da sproget har været undertrykt og underkendt i flere perioder, så værnes der om det.

I Barcelona er både spansk og catalansk officielle sprog. 

5.       Hvor mange mennesker taler catalansk?

Svar: Cirka 11,5 millioner

Catalansk bliver talt af omtrent 11,5 millioner mennesker. Sproget fordeler sig blandt befolkninger i flere europæiske lande. Det tales i dele af Frankrig, Andorra, Italien og Catalonien i det nordøstlige Spanien.  

6.       Hvor stammer det catalanske sprog fra?

Svar: Det er et romansk sprog.

Det catalanske sprog er et romansk sprog. Det vil sige, at det oprindeligt har sit udspring fra det latinske sprog. Det er den samme sprogstamme, som også spansk, portugisisk, fransk og italiensk kommer fra.

Sproget er tættere på fransk end på spansk, da det udspringer af den gallo-romantiske sproggren, som fransk også gør.  

 7.       I hvilke lande tales der catalansk?

Svar: I dele af Spanien, Frankrig, Italien og Andorra.

Catalansk opstod, inden landegrænserne i Europa lå, som de gør i dag. Derfor er der familier i dele af både Spanien, Andorra, Frankrig og Italien, der i dag taler catalansk.

Sproget har været undertrykt og forsøgt nedlagt, derfor er der en meget stolt tradition omkring at holde fast i det catalanske.

8.       Hvilken region hører Barcelona til?

Svar: Catalonien.

Barcelona ligger i regionen Catalonien. Den ligger i det nordøstlige Spanien – lige ud til Middelhavet. Catalonien er et autonomt område, og ifølge den spanske forfatning bliver Catalonien kategoriseret som en af de ”historiske nationaliteter”, som der er flere af i landet.  

9.       Hvordan ser Cataloniens flag ud?

Svar: Flaget består af ni striber vandret. Fem gule og fire røde.

Det særlige catalonske flag, som kaldes Senyera, består af ni vandrette striber. Fem gule og fire røde striber. I nogle tilfælde ses der en blå trekant med en hvid stjerne på i venstre side af flaget. Det bruges af den bevægelse, der kæmper for et catalansk selvstyre.

Flagets gule og røde striber ses også på FC Barcelonas spilletrøjer.

10.   Hvor mange dage var Catalonien-regionen en selvstændig republik i 2017?

Svar: Fire dage.

Der har historisk set været stærke kræfter i gang for at kæmpe for Cataloniens frihed. Det er der også i dag. I oktober 2017 blev regionen erklæret for en uafhængig og selvstændig republik af parlamentet i Catalonien.

Friheden varede dog ikke så længe. Allerede 4 dage senere blev erklæringen trukket tilbage igen. Den blev suspenderet af den spanske forfatningsdomstol.